Några tips!

 Under Nyhet

Inlästa skönlitterära böcker finns på appen Legimus. Alla som har läs-och skrivsvårigheter får en gratis inloggning på sitt bibliotek.

Företaget Mappia, www.mappia.se, har visuellt material som gör det lättare och roligare att t.ex lära sig språkljud, multiplikationstabellerna och tiokompisarna.

På hemsidan www.spraklek.se kan man få svar på frågor som rör ämnena språkutveckling, läs-och skrivsvårigheter/dyslexi och språkstörning.

Nypon förlag, LL förlaget och Hegas förlag är bokförlag som har satsat på lättlästa böcker. En lättläst bok har en rak och tydlig handling med anpassat och korrekt språk utan svåra ord. Böckerna ska fortfarande ha en fängslande och spännande läsning som väcker din läslust.

 

Att spela spel främjar kommunikation och språkutveckling. Ibland kan det vara svårt att hitta bra spel, så här kommer ett urval av spel som jag gillar och samtidigt utvecklar språkförmågan.

”Mastermind” från Parker är ett klassiskt spel för alla åldrar från 8 år och uppåt som tränar arbetsminnet då du ska klura ut din medspelares färgkod.

”Alias” från Tactic är ett ordförklaringsspel som finns i många olika varianter och för olika åldrar. Spelet går ut på att beskriva ett ord eller en bild med andra ord, dina medspelare ska gissa vilket ord du beskriver. Spelet stimulerar uttrycksförmågan och ordförrådet.

”Tre små grisar” från Djeco är ett samarbetsspel som går ut på att tillsammans bygga grisarnas hus innan vargen fångar dem. Spelet vänder sig till äldre förskolebarn och barn i lägre skolåldern.